GDJ - logo

Makuja läheltä ja kaukaa

Nykypäivän ranskalainen ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita muualtakin päin maailmaa. Esimerkiksi Latinalainen Amerikka ja Aasia ovat tuoneet omia makujaan Ranskan ruokakulttuuriin. Mekin opiskelemme koko ajan lisää eri maiden ruokakulttuureista ja sallimme niiden tuoda vaikutteita ja vivahteita omaan ruoanlaittoomme.

Matkailu avartaa ja parhaiten uusiin, erilaisiin makuelämyksiin pääsee kokeilemalla ennakkoluulottomasti paikallisia ruokia. Myös kauppatorit ja markkinat tuoksuineen, väreineen ja maistiaisineen ovat oiva mahdollisuus nähdä pintaa syvemmälle sekä tutustua uusiin ihmisiin.

Helmikuussa matkamme suuntautui Japaniin. Meillä oli upea mahdollisuus saada opetusta yhdeltä Tokion johtavalta sushi –mestarilta. Opetus tapahtui kaiken taiteen sääntöjen mukaisesti. Ensin meidät vastaanotettiin luokkahuoneessa ystävällisesti kumarrellen. Opintojen aikana huolehdittiin, että oppiminen tapahtuu jokaisen oman, henkilökohtaisen osaamisen pohjalta ja yhdessä myös iloittiin hyvistä saavutuksista. Koko tapahtuma oppeineen käytiin päivän päätteeksi läpi seremonialliseen tapaan ja osallistujille jaettiin todistukset.

Syyskuussa matkustimme Kööpenhaminaan. Meillä oli ihastuttava mahdollisuus opetella tanskalaisten voileipien valmistusta paikallisessa kokkikoulussa, nimeltä CPH Cooking School. Opettajana meillä oli koulun pääkokki Thomas Brink Lorenz. Tanskalaisten voileipien tekeminen on kuin yksi taiteenlaji. Kaikki alkaa tummasta ruisleivästä, joka on tanskalaisten suosikki. Leipä päällystetään paitsi perinteen mukaan, myös sesongin valikoimaa hyödyntäen. Ainekset asetellaan leivälle siten, että maut ja rakenne ovat kohdillaan ja ulkonäkö miellyttää silmää. Smørrebrød on valmis nautittavaksi!

Joulukuussa ehdimme vielä piipahtaa Thaimaassa. Tällä kertaa tarkoituksemme oli tutustua Thaimaan keittiön makuihin ja annosten kauniiseen esillepanoon. Ilmoittauduimme siis Baipai Thai Cooking Schooliin, joka on Thaimaan opetusministeriön hyväksymä oppilaitos. Koulussa saa opetusta englannin kielellä ja se sijaitsee rauhallisessa ympäristössä Bangkokin kupeessa. Päivä alkoi tutustumisella hienostuneeseen Ortorkorin torialueeseen. Paikka oli ilo silmälle värikylläisyydessään ja tuotteiden laatu oli poikkeuksellisen hyvää, jopa erinomaista.

Toriin tutustumisen jälkeen matka jatkui koululle. Kokki ja hänen apulaisensa kertoivat meille päivän kulusta ja saimme esiliinat päällemme. Meille kerrottiin thaimaalaisen ruoan erityispiirteistä ja lisäksi saimme kuulla päivän tehtävistämme chef Noi`n johdolla. Alkuruoaksi valmistimme Golden Bags eli ”Toong Tong”, jotka ovat sianlihasta ja mausteista valmistetut nyytit, jotka paistettiin upporasvassa. Keitoksi teimme Hot and Sour Prawn Soup eli ”Tom Yum Goong”, mausteinen sekä kuuma katkarapukeitto. Pääruokana oli Green Curry with Chicken eli ”Gang Keaw Waan Gai”. Oli mahtavaa päästä itse valmistamaan Green Curry Paste oman maun ja tulisuuden mukaan huhmareessa, tasaiseksi hakkaamalla - rakkaudesta ruokaan ja koko kropan voimaa käyttäen. Jälkiruoaksi sopivatkin sitten vilvoittavat kauden hedelmät.

Vierailimme matkan aikana sekä paikallista että kansanvälistä ruokaa tarjoavissa ravintoloissa ja Michelin tähden arvoista, merellistä katuruokaa tarjoavassa Jai Fai ravintolassa. Päällimmäisenä ajatuksena ruoasta jäi mieleen hyvän ruoan tarjoaminen, mutta myös tapa, joilla ruokaa valmistettiin. Paikallisruuissa kiinnitettiin huomiota erityisesti annosten asetteluun, ei siis pelkästään makuun. Kansainvälistä ruokaa tarjoavissa ravintoloissa taas oli menty vielä pidemmälle ja niissä annokset leikattiin tai koottiin näytösluonteisesti asiakkaiden pöytien vierellä.

  • Etusivulle